De kustlijn
De Nederlandse Kust
De laatste updates:
-Campings Noord Holland toegevoegd.
-De website is live!
Scheveningen-Dorp is het oude centrum van Scheveningen. Helaas zal je niet veel van de vroegere bebouwing kunnen terugvinden. Wel vindt men nog een karakteristiek deel rond de Oude Kerk. Rond 2001 heeft men geprobeerd om de gemeente  Scheveningen definitief los te koppelen van  Den Haag. Dit is uiteindelijk niet door gegaan.

Net als bij veel badplaatsen was ook de zeevisserij voor Scheveningen erg belangrijk.  Rond 1700 woonden er ongeveer 1000 mensen in Scheveningen. Één vierde van deze bevolking was werkzaam in de zeevisserij. Omdat Scheveningen geen zeehaven had maakte de vissers gebruik van de bomschuit, net als bij de andere vissersdorpen langs de Nederlandse kust. Deze bomschuit kon men het strand op trekken. In deze tijd viste men vooral op plat en rondvis. Pas later in 19e eeuw ging men zich richten op de haringvangst.

Scheveningen is sinds het jaar 1818 een badplaats. In dat jaar werd namelijk het eerste badhuis geopend.  Dit was niet meer dan een houten gebouwtje met een wachtkamer en enkele badkamertjes met uitzicht op zee. Enkele jaren later werd dit gebouw vervangen door een stenen gebouw. Dit stenen gebouw werd later eigendom van de gemeente Den Haag die vervolgens het Stedelijk Badhuis liet bouwen. Ook wel bekend als het latere Kurhaus. Het Kurhaus brandde al na een jaar geheel af, maar werd direct herbouwd.

Scheveningen heeft altijd veel slaapplaatsen gehad. Eerst gedurende enkele eeuwen in de vorm van herbergen maar aan heb begin van de 20e eeuw ontstonden de grotere hotels. Het bekendste hotel van Scheveningen is natuurlijk Het Kurhaus.

Wat kan je in Scheveningen doen?



Scheveningen heeft veel bezienswaardigheden. Direct aan het strand is er natuurlijk de boulevard met haar vele winkels, de Pier, restaurantjes en strandtenten. Scheveningen is erg gericht op het toerisme en biedt dan ook veel afwisseling voor jong en oud. Casino’s, Bioscopen, theater, Sealife, Madurodam, winkelcentra noem maar op. Zorg dat je een hotel in het centrum van Scheveningen weet te bemachtigen want dan is alles op loopafstand te bereiken. Als er één plaats aan de Nederlandse kust mag worden benoemd als toeristentrekpleister dan is het Scheveningen wel.

De natuur is in Scheveningen, ten opzichte van de kleinere badplaatsen aan de Nederlandse kust, beperkt. Overal waar je kijkt staan grote hotels of appartementencomplexen. Als je het strand afloopt richting het Noorden kom je in een wat rustiger stuk terecht. Hier vind je ook het naaktrecreatiestrand. Loop je meer naar het zuiden, dan kom je terecht in de oude haven.

De horeca is rijk vertegenwoordigt. Op vrijwel elke hoek vind je een eetgelegenheid of kroeg. Vooral de kroegen zijn aan te raden. Een enkele hiervan heeft nog echt de ouderwetse Scheveningse uitstraling! Voor de jeugd is er naast de kroegen wat minder te beleven, al is Crazy Piano’s op de boulevard zeker een vermelding waard.

Grotere kaart weergeven
Scheveningen
Het Kurhaus
Privacy Policy
Scheveningen
Scheveningen is een onderdeel van Den Haag en bestaat uit een aantal kleinere wijken zoals het Renbaankwartier, Belgische Park, Duinoord, Duindorp, Geuzen en Statenkwartier, Havenkwartier, Oostduinen, Scheveningen-Dorp, Westbroekpark en Duttendel en Zorgvliet. Scheveningen is gebouwd op de duinen rond de 12e eeuw. De oudste bewijzen dateren uit 1357.
-Strandpaviljoen Peukie
-Italiaans restaurant La Bamba
-Strandrestaurant Blue Lagoon
-Le Bon Mangeur
-Strandpaviljoen Zeezicht.

Er zijn nog veel meer horecagelegenheden op te noemen. Staat uw favoriete horecagelegenheid er niet tussen? Laat het ons weten, dan zorgen wij ervoor dat deze wordt toegevoegd!